Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Meditatieconcert

08-05-2019, 19:30 uur21:00

A Meditation

 

“…vrijwel onmiddellijk dreven we naar de sfeer van het absolute hier en nu.”

“Afgezien van de tonen was mijn hoofd geheel leeggemaakt…”

“…een soort puls die al begon vóórdat we samenkwamen en pas lang nadien eindigde.”

“…alsof alles oploste in een wereld die louter klank is. “

 

A meditation. Zo heet een stuk dat de Engelse componist Tobias Hume in 1605 componeerde. Een stuk voor een inmiddels bijna vergeten instrument. Een instrument waarvan moderne technieken laten zien dat het bij uitstek geschikt is om de menselijke hersengolven tot rust te “wiegen”: de viola da gamba.

Een Amerikaanse neurowetenschapper was het die Ralph inspireerde om meditatieconcerten te gaan geven met de viola da gamba. Het instrument is hiervoor in haar ogen bij uitstek geschikt. De ongebruikelijk grote resonantie van het instrument heeft te maken met de manier waarop de snaren worden afgestopt door frets op de toets en door de zeer intieme manier waarop de vingers de haren van de strijkstok aanraken. Beide aspecten leiden tot een geluid dat zo rijk is aan boventonen, dat die tot in het voor ons onhoorbare kunnen doorgaan. Dit geluid is in staat om mensen in een rustige toestand van vredige “mindfulness” te wiegen.

Edisonwinnaar Ralph Rousseau is niet alleen Neerlands bekendste ambassadeur van de viola da gamba en gepromoveerd natuurkundige, maar beoefent ook al 25 jaar dagelijks meditatie en t’ai chi. In deze unieke bijeenkomst laat hij al deze aspecten samenkomen tot een ervaring waarvan ook jij de puls nog lang nadien zult voelen.

Het concert is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in meditatie: ervaring is niet nodig. Wanneer je wilt kun je een matje meenemen om deze avond liggend te ervaren.

Details

Date:
08-05-2019
Time:
19:30 uur21:00
Event Category:

Venue

Stadsklooster LaVerna
Derkinderenstraat 82
Amsterdam, Netherlands
+ Google Map
View Venue Website