Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Meditatieconcert

11-02-2018, 12:00 uur13:30

Meditatieconcert, viola da gamba solo. Ervaring met meditatie niet noodzakelijk.

A meditation. Zo heet een stuk dat de Engelse componist Tobias Hume in 1605 componeerde. Een stuk voor een inmiddels bijna vergeten instrument. Een instrument waarvan moderne technieken laten zien dat het bij uitstek geschikt is om de menselijke hersengolven tot rust te “wiegen”: de viola da gamba.
Het is voor neurologen niet nieuw dat muziek het menselijk brein tot rust kan brengen en zelfs meetbaar aan genezing kan bijdragen. Maar de Amerikaanse neurowetenschapper dr. Lana Morrow gaat nog een stapje verder. In een samenwerking tussen universiteiten in New York, Barcelona en Milaan en met behulp van een zelf ontwikkelde computer interface bestudeert zij de invloed die muziek en andere frequenties hebben op hersengolven.
Zij was het die Ralph inspireerde om meditatieconcerten te gaan geven met de viola da gamba. Het instrument is hiervoor in haar ogen bij uitstek geschikt. De ongebruikelijk grote resonantie van het instrument heeft te maken met de manier waarop de snaren worden afgestopt door frets op de toets en door de zeer intieme manier waarop de vingers de haren van de strijkstok aanraken. Beide aspecten leiden tot een geluid dat zo rijk is aan boventonen, dat die tot in het voor ons onhoorbare kunnen doorgaan. Dit geluid is in staat om mensen in een rustige toestand van vredige “mindfulness” te wiegen.
Edisonwinnaar Ralph Rousseau is niet alleen Neerlands bekendste ambassadeur van de viola da gamba en gepromoveerd natuurkundige, maar beoefent ook al 25 jaar dagelijks meditatie en t’ai chi. In deze unieke bijeenkomst laat hij al deze aspecten samenkomen tot een ervaring waarvan ook jij de puls nog lang nadien zult voelen.

Details

Date:
11-02-2018
Time:
12:00 uur13:30
Event Category:
Website:
https://www.ophodenpijl.nl/activiteiten/

Venue

Op Hodenpijl
Rijksstraatweg 20-22
Schipluiden, Netherlands
View Venue Website