Talent voor Toeval

Een adembenemende expeditie door onze wondere wereld van het toeval

Over de voorstelling:

Foto Filip Naudts

…een verademing… volstrekt onorthodox… (HP/De Tijd)

Zijn cv leest als een schelmenroman. (NRC)

Puur, veelzijdig en totaal eigenwijs. (Justus van Oel)

De gambist als verhalenverteller. De schoonheid is magnetisch. (NRC)

Gebruik wat op je pad komt, en ga voor je droom. Zo haal je er uit wat erin zit. Ralph Rousseau heeft dat gedaan : hij speelt viola da gamba op mondiaal niveau, is daarnaast doctor in de theoretische natuurkunde en heeft als grote droom ooit in een Spitfire te vliegen – het vliegbrevet heeft hij al.

Ralph Rousseau is de theaterbelofte voor het komende decennium. Een warme en opmerkelijke persoonlijkheid. Hij omhelst zijn publiek en weet ze mee te voeren tot onvermoede emoties en ervaringen. Zijn voorstelling is rijk aan verbazing, verwondering en vooral ontwapende humor.

Het toeval en de viola da gamba vormen samen de rode draad van deze voorstelling waarin je je lachspieren trimt en je geest slijpt.

Een bijzondere gebeurtenis voor wie een andere -nieuwe- vorm van amusement wil leren kennen.

Rousseau als unieke gastheer, die live musiceert en uitgebreid en ontspannen vertelt over de wonderlijke toevalligheden die zijn leven hebben gemaakt tot wat het nu is. Er is een verband tussen de viola da gamba en rockmuziek. Tussen Newton (geniaal natuurkundige) en Thomas Hume (excentrieke 17e -eeuwse componist). Tussen Geile Greta en de koude douche. Met die ingrediënten – en nog een paar meer-  brengt Ralph een totaal eigen, theatrale interactie met het publiek op gang. Een voorstelling om lang over na te voelen. Puur, veelzijdig en totaal eigenwijs.

Han Peekel over Talent voor Toeval

Geachte lezer,

Talent voor toeval is een toeval. Het toeval is het thema van deze enerverende theatervoorstelling waarvan humor, muziek, verwondering en levenslust de bouwstenen zijn. Een unieke vorm van theater die tot nu toe niet bestond.

Als televisiemens -mijn naam is Han Peekel- laat ik me graag verleiden door de nog schonere kunsten van het Theater. Theater is immers de oervorm van alle moderne media. Veel talent wordt “geboren” op de planken. Het is altijd een cadeau wanneer je talent tegenkomt. Zeker wanneer het een ongebruikelijk talent is. In dit geval een mens met meerdere talenten.

Ralph Rouseau is één van mijn beste vrienden en van uit onze hechte vriendschap ben ik betrokken bij een nieuwe vorm van theater die Ralph nu aan het ontwikkelen is. Talent voor toeval. De rode draad van Ralph Rousseau’s voorstelling is het toeval. Het toeval dat meer dan enige andere actor uit ons bestaan het verloop van het leven bepaalt. Deze voorstelling is na 38 leerzame try-outs uit haar aanloopfase gekomen en is nu rijp voor de kleine en middelgrote theaters in Nederland en België.

Ralph Rousseau is één van de meest gerenommeerde viola da gamba spelers van dit moment. De Viola Da Gamba is de moeder aller snaarinstrumenten. Rousseau speelde in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en in binnen en buitenland, won een Edison en speelt bij de belangrijkste uitvoeringen van Matheus Passion in ons land. Hij is in drie studierichtingen, o.a. natuurkunde, cum laude afgestudeerd, is een vooraanstaand wetenschapper en is als Lector verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Besluit ik met welgemeende groet en een warme aanbeveling voor Talent voor toeval met de kanttekening dat wij allen leven door het toeval dat onze ouders bijeenbracht. Gaarne bereid tot nadere toelichting,

Han Peekel

Heb jij talent voor toeval?

Wanneer je naar aanleiding van de voorstelling – of zomaar – één van jouw eigen verhalen over het toeval in jouw leven wilt delen, ga dan naar de Facebookpagina die daarvoor gemaakt is: